wtorek, 15 marca 2011

Absurdalnie prosty gulasz drobiowy z porami i marchewką


Według mnie jest to jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych dietetycznych dań. Nie ma chyba osoby, której przygotowanie gulaszu drobiowego z porami i marchewką sprawiłoby najmniejszą trudność.

Kaloryczność całości z podanych proporcji: 300 kcal

Aby ugotować nasz gulasz potrzebujemy:
+ ryż ;)

  • pojedynczą pierś z kurczaka
  • 2 małe marchewki
  • średni por
  • kostka bulionowa warzywna
  • pół torebki ugotowanego ryżu
  • vegeta opcjonalnie do doprawienia

Zaczynamy od zagotowania wody, w której rozpuścimy bulion.


W czasie, gdy woda się gotuje kroimy marchewkę w plastry.


Rozpuszczamy bulion w szklance wody.



Przygotowujemy garnek, wlewamy do niego bulion, a następnie wrzucamy marchewkę, gdyż potrzebuje ona najwięcej czasu żeby zmięknąć.


Kiedy marchewka gotuje się z bulionem możemy pokroić pora w prążki.

I dorzucić go do gotującej się marchewki.

Teraz czas na kurczaka. Pierś kroimy na dość drobną kostkę i dorzucamy do warzyw.



Dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie. Dodajemy pół torebki ryżu, lub nawet troszkę mniej. Przyprawiamy w razie potrzeby vegetą.

Wykładamy na talerz i cieszymy się pysznym gulaszem:)




Smacznego! 

3 komentarze:

Kathaireo pisze...

wygląda smakowicie :)

Foxy Lejdi pisze...

super Ci idzie prowadzenie tego bloga:) gratuluje!

Anonimowy pisze...

blog jest świetny, przepisy krok po kroku i wszystko tak apetycznie wygląda! Budzisz we mnie chęć gotowania ;)