Dzisiaj pod wpływem próśb mamy postanowiłam zrobić naleśniki. Mama uwielbia naleśniki z musem jabłkowym, ale sposobów na przygotowanie naleśników jest mnóstwo. Przewertowałam różne przepisy i podzielę się z Wami tymi, które wydają mi się najciekawsze. Zapraszam;)
Najpierw przepis podstawowy:
- 2 jajka
- mleko (lub w wersji light woda mineralna )
- mąka
- sól
Przygotowanie:
I znowu wersja na leniucha, bez użycia miksera i bez osobnego ubijania piany.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy odrobinę soli, żeby nie wyszło mdłe.
Roztrzepujemy do uzyskania lekkiej konsystencji z małymi bąbelkami ;)
Następnie dolewamy mleka lub wody. Robię to na oko. Wlewam mleko (lub wodę), a potem dosypuję mąki, aż osiągnę dobrą gęstość.
Chwilkę mieszamy mleko z jajkiem i wsypujemy mąkę.
Teraz musimy się skoncentrować na konsystencji.
Moja metoda:
- Wlewasz trochę mleka.
- Dosypujesz sporo mąki, tak żeby masa była gęsta. Dzięki temu jak będziesz ją rozwadniać nie zrobią się grudki.
- Dolewasz mleka i mieszasz sprawdzając czy nie jest za gęste.
- Jeśli jest za gęste dolewasz więcej mleka, a jeśli za rzadkie to dodajesz więcej mąki.
Jak już jesteś zadowolony z konsystencji rozgrzewasz na patelni trochę oleju. Pierwszy naleśnik nie wyjdzie jeśli nie będzie poślizgu xD
No i smażysz:)
Ja dzisiaj robiłam z musem, więc przygotowujemy mus. Możemy go zrobić na miejscu.
Wystarczy obrać jabłka, pokroić je, wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Należy pogotować je, aż się rozmiękną i zrobi się z nich mus;)
Ja miałam gotowy, zrobiony i zawekowany jesienią.
Nakładamy mus na naleśniki i zawijamy.
Tak oto wyglądał dzisiejszy mój dzisiejszy obiad ;)
A teraz inne wersje farszu do naleśników wyszukane dla Was, ale uprzedzam lojalnie, że są bardziej kaloryczne:
Na słodko:
- naleśniki z serkami homogenizowanymi i truskawkami: 3 żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru i cukrami waniliowymi, wsypujemy łyżkę mąki, dodajemy łyżkami mleko (pół szklanki) i gotujemy aż masa zgęstnieje. Po wystudzeniu masę mieszamy z 2 serkami homogenizowanymi.
- naleśniki z twarogiem i brzoskwiniami: mikserem mieszamy biały ser z cukrem, cukrem wanilinowym, żółtkami i jogurtem naturalnym, musimy otrzymać gęstą puszysta masę, dodajemy pokrojone dość drobno brzoskwinie.
Wytrawne:
- krokiety z pieczarkami: 50 dag pieczarek obrać i pokroić na drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, poddusić wraz z posiekaną cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zawijać w koperty. Można obtoczyć w jajku i bułce tartej i zapiec na patelni.
- krokiety z mięsem mielonym: zmielić ugotowane mięso (najlepiej wieprzowa karkówka, ale może być też pierś z kurczka) razem z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Zapiec na patelni. Można obtoczyć w jajku i bułce tartej.
- naleśniki z żółtym serem i szynką (lub parówką): szynkę podsmażyć (ugotować parówkę), ser zetrzeć. Nałożyć na naleśnik, na ser położyć parówkę, zawinąć i zasmażyć na patelni.
BON APETIT!
3 komentarze:
zapewne pyszne,ale ja czekam na bardziej dietetyczne dania.idzie wiosna czas zrzucić co nieco
Jak się cieszę, że trafiłam na tego bloga. Na pewno będę częstym gościem. Pozdrawiam :)
zamień kluseczki na figure laseczki
Prześlij komentarz